Chai – antidotum na jesień i zimę!

Za oknem chmury i coraz zimniej. Jeśli wracacie do domu przemarznięci, w złym humorze, marzący tylko o ciepłej kąpieli i śnie, mamy dla Was najlepsze rozwiązanie – rozgrzewający, korzenny i poprawiający nastrój Chai.

Chai to mający swe korzenie w Indiach słodki napój (zwany również Masala Chai lub Spiced Tea), przygotowywany z mocnej herbaty, mleka i aromatycznych przypraw. Ma intensywny smak i zniewalający aromat, który można nieco modyfikować w zależności od wykorzystywanych przypraw. Zresztą przepisów na Chai jest mnóstwo, podobno każda hinduska rodzina ma własną metodę jego przygotowywania.

chai kolaz

Poniżej prezentujemy naszą wersję Chai:

Składniki (na trzy porcje po 250 ml):

  • Kilka ziaren kardamonu
  • Niewielki kawałek świeżego imbiru pokrojonego w paski
  • Kilka goździków
  • Gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta grubo mielonego pieprzu
  • 3 łyżeczki herbaty Assam, Ceylon lub Darjeeling (Darjeeling raczej z drugiego lub jesiennego zbioru)
  • 150 ml mleka
  • Cukier kandyzowany w rumie (lub miód, cukier brązowy)

Sposób przyrządzania:

  1. W rondelku umieszczamy wszystkie przyprawy, zalewamy ok. 600 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez chwilę (im dłużej gotujemy tym więcej aromatu oddadzą przyprawy, a co za tym idzie – herbata będzie pikantniejsza).
  2. Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy 3 łyżeczki herbaty. Pozwalamy jej się zaparzyć przez ok. 3-4 minuty.
  3. W tym czasie w drugim rondelku podgrzewamy mleko, lecz nie dopuszczamy do jego wrzenia.
  4. Herbatę przelewamy przez drobne sitko do kubków. Uzupełniamy gorącym mlekiem. Do smaku dodajemy cukier kandyzowany w rumie, miód lub cukier brązowy.

Smacznego!

 

Oczywiście przepis ten można zmieniać i dopasować do własnych upodobań. Jeśli wolicie delikatniejszą i mocno korzenną herbatę – zrezygnujcie lub zmniejszcie ilość imbiru i pieprzu oraz dodajcie ziarna ziela angielskiego. Zamiast mielonych możecie użyć całych ziaren pieprzu i kory cynamonu. Do słodzenia najczęściej stosuje się brązowy cukier lub miód, lecz nam najbardziej smakuje z cukrem w rumie : )

Najważniejsze to jednak wykorzystanie czarnej herbaty najwyższej jakości, my polecamy Assam Hattialli, Ceylon Dimbula Uduwela. Należy również pamiętać o zachowaniu właściwych proporcji herbaty podczas przygotowywania Chai – tyle łyżeczek herbaty ile porcji (ok. 200 ml) wody.

 

Chai to najlepsze lekarstwo na chłody i brak słońca. Zalecamy spożywanie raz dziennie, eksperymentowanie ze składnikami oraz dzielenie się nim z przyjaciółmi i bliskimi 🙂

Oby do wiosny!

2 thoughts on “Chai – antidotum na jesień i zimę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *