Dalekowschodnia mleczna ice tea

Co może być lepszego na upały niż szklanka mrożonej mlecznej herbaty inspirowanej tradycyjną milk tea przyrządzaną w Hong Kongu.

Herbata w stylu Hong Kong Milk Tea

Dziś zachęcamy Was do wypróbowania banalnie prostego przepisu na ice tea w stylu Hong Kong. Dzięki wieloletnim wpływom Brytyjczyków mieszkańcy tego dalekowschodniego regionu o skomplikowanej historii uwielbiają herbatę z mlekiem. Jednak zamiast jego klasycznego wydania, korzystają najczęściej z mleka skondensowanego (słodzonego lub niesłodzonego), a w razie potrzeby napój dosładzają cukrem lub miodem. Dotyczy to zarówno herbaty gorącej, która podawana jest zwykle w czasie posiłków, jak i jej orzeźwiającej mrożonej wersji. Użycie tłustszego mleka skondensowanego, zwłaszcza tego słodzonego, jest zresztą całkiem uzasadnione – smak napoju staje się intensywnie mleczny i bogatszy, ale przede wszystkim bardziej kremowy, jedwabisty i gładki.

I powiedzmy sobie szczerze – to nie jest dietetyczna wersja mrożonej herbaty. Ale warto sobie sprawić raz na jakiś czas taką przyjemność 🙂

IMG_0052

Podstawą Hong Kong Milk Ice Tea jest mocna czarna herbata, stanowiąca przeciwwagę dla słodkiego, gęstego mleka. Oryginalne przepisy opierają się na autorskich mieszankach różnych rodzajów czarnej naturalnej herbaty, lecz jej niezmiennym punktem jest intensywna herbata cejlońska. Świetnie w tym przepisie sprawdza się jedna z naszych ulubionych –  Ceylon OP Dimbula Uduwela, ale dziś postanowiliśmy jeszcze bardziej zaszaleć i wypróbować połączenie z pięknym Earl Grey Bławatek, którego podstawą jest również herbata pochodząca ze Sri Lanki, z dystryktu Ruhuna.

Mleczna herbata mrożona – w stylu Hong Kong Milk Ice Tea

Przyrządzenie napoju zajmuje dosłownie chwilę (nie licząc czasu niezbędnego do schłodzenia herbaty) i jest najprostszym przepisem na ice tea jaki znamy 🙂

Mleczna ice tea a′la Hong Kong Milk Ice Tea

Składniki:

(na dwie porcje)

IMG_0024

Herbatę należy zaparzyć zgodnie ze wskazówkami (aby napar był odpowiednio intensywny i aromatyczny warto stosować maksymalny zalecany czas parzenia) oraz mocno schłodzić.

Do naparu wystarczy dodać zimne mleko skondensowane i dokładnie wymieszać. Jego ilość warto dopasować do indywidualnych wymagań – jest ono naprawdę słodkie, łatwo można więc przesadzić i przytłoczyć smak herbaty, który powinien jednak odgrywać w tym związku pierwsze skrzypce.

I gotowe! Gładką, jedwabistą ice tea wystarczy przelać do szklanek. Można do niej dodać kostki lodu, które podczas rozpuszczania zmieniają dodatkowo smak napoju, choć nie wszystkim odpowiada jego rozcieńczenie. Wielbicielom oryginalnego smaku polecamy więc przygotowanie wcześniej kostek lodu z… tej samej herbaciano-mlecznej mieszanki, albo po prostu odpowiednie schłodzenie napoju w lodówce. Dzięki temu będziecie mogli cieszyć się jej niezmienionym smakiem do ostatniej kropli.

Ps. Gdyby jednak nasze przewidywania pogodowe nie wypaliły, warto przygotować taką herbatę w wersji na gorąco. Zaparzcie kubek dobrej czarnej herbaty i dodajcie łyżeczkę lub dwie słodkiego mleka skondensowanego. Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *