Drinki z herbatą

Drinki z czarną lub zieloną herbatą? Koktajle z dodatkiem owocowych naparów? Wbrew pozorom to rewelacyjny sposób na podkręcenie i urozmaicenie smaku ulubionych wakacyjnych napojów wyskokowych.

Drinki z herbatą – przepis na udaną wakacyjną imprezę

Połączenie herbaty z alkoholem nie jest niczym zaskakującym. Twierdzi się nawet, że korzenie klasycznej dziś ice tea wywodzą się z wysokoprocentowego ponczu przyrządzanego z zielonej herbaty już na początku XIX wieku. Alkohol to przecież również tradycyjny dodatek do zimowych rozgrzewających herbat – kto z nas nie zna choćby góralskiej „herbatki z prądem”. Te inspiracje pozostawmy jednak na nieco chłodniejszą porę roku, a dziś skupmy się wyłącznie na orzeźwiających drinkach…

alcohol-bar-drinks-party

Ice tea z kropelką alkoholu – najłatwiejsze drinki z herbatą

Czarna lub zielona herbata może stanowić samodzielną bazę lub odmienić nawet najbardziej znane i popularne koktajle alkoholowe, tak chętnie przyrządzane podczas wieczornych letnich imprez. Podstawą wielu kombinacji z alkoholem jest klasyczna herbata mrożona, która stanowi doskonałe i wyraziste tło – dobrze schłodzona, przygotowana z mocnego naparu z dodatkiem niewielkiej ilości cukru oraz cytryn lub innych owoców czy soków owocowych, odpowiednio zbalansowana, nie za słodka i nie za kwaśna. Świetnym zamiennikiem dla cukru będą także syropy barmańskie czy grenadyna. Doskonale pasuje do niej wódka, wódki smakowe lub likiery (np. miętowy) czy rum. Alkoholowe ice tea są bardzo łatwe do przyrządzenia, pozwalają popuścić wodze fantazji i wypróbować niezliczone kompozycje herbat, owoców, aromatycznych dodatków i ulubionego rodzaju alkoholu.

W upalne wieczory doskonale sprawdzają się też drinki, których bazą jest chai – mleczny i korzenny napój herbaciany, oparty na czarnej indyjskiej lub cejlońskiej herbacie – lub Yogi Tea. Do wystudzonego naparu zamiast (lub oprócz) mleka wystarczy dodać mleczny likier, trochę cukru lub miodu i dużą ilość kostek lodu.

Herbaciane mojito

Koktajle z herbatą nie muszą się jednak ograniczać do ice tea z alkoholem. Doskonale znane i popularne drinki nabiorą zupełnie nowego wymiaru, jeśli ich podstawą stanie się zmrożony napar herbaciany. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje uwielbiane w polskich cocktail barach mojito, które idealnie komponuje się z delikatną zieloną lub białą herbatą. Po zaparzeniu trzeba ją naprawdę mocno schłodzić, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami – cząstkami limonek i liśćmi mięty, które lekko rozgniecione oddadzą pełen smak i aromat do koktajlu oraz brązowym cukrem i białym rumem. Takie oryginalne mojito należy podawać w wysokich szklankach wypełnionych kostkami lub kruszonym lodem.

15072446911_1db00c8ac9_oFot. flickr.com/Personal Creations/ CC

Owocowo-herbaciana sangria

Tradycyjna sangria, pochodząca z Półwyspu Iberyjskiego, to z kolei cudowne połączenie schłodzonego czerwonego wina z miodem i mnóstwem świeżych owoców – pomarańczy, limonek, cytryn, ananasów, kiwi, melonów, jabłek, winogron czy mango. Mniej ortodoksyjne wersje dopuszczają również przygotowanie jej z lekkiego orzeźwiającego białego lub różowego wina. Proponowana przez nas herbaciana wariacja polega na połączeniu schłodzonego naparu herbacianego w proporcjach 1:1 z alkoholem. Do wersji z czerwonym winem polecamy herbaty czarne, zwłaszcza te z dodatkami owoców – np. 1001 nocy lub Marmelo oraz napary z hibiskusem – np. Żurawinowe Love, do tej z białym lub różowym – delikatną białą herbatę (np. organiczna Biała Piwonia) lub zieloną (np. Gobi lub Mały Budda). W obu przypadkach świetnie sprawdzą się także napary owocowe – np. Sycylijska pomarańcza czy Rafa koralowa.

Meksykańska margarita z herbatą

Oprócz żelaznych składników, herbaty można z powodzeniem użyć także w margaritach – jednym z najważniejszych towarów eksportowych Meksyku. W tym klasycznym drinku swoje miejsce może znaleźć ice tea z dodatkiem cytryn lub limonek, która zostanie wymieszana z tequilą, triple sec oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryn i limonek. Aby nadać koktajlowi jeszcze bardziej wakacyjny charakter, warto dodać nietypowych w tym drinku owoców sezonowych – brzoskwiń, malin czy borówek.

14808052299_187eeb2942_oFot. flickr.com/Eduardo Quagllato/ CC

A Long Island Ice Tea?

A na koniec jeszcze mała uwaga dla tych, którzy nie planują samodzielnie komponować swoich koktajli i wolą skorzystać z umiejętności doświadczonych barmanów. Wybierając drinka w barze Wasz wzrok może napotkać jeden z najpopularniejszych na świecie – Long Island Ice Tea, który może skusić niejednego fana herbacianych smaków i aromatów. To jednak pułapka 🙂  Ten koktajl to mieszanka wybuchowa kilku rodzajów alkoholu (m.in. tequili, rumu, ginu i wódki), który dzięki niewielkiej ilości coli potrafi skutecznie udawać szklaneczkę orzeźwiającej ice tea. Z herbatą nie ma jednak nic wspólnego!

Połączenie herbaty z alkoholem nie ma w naszym kraju zbyt imponującej tradycji – to teren właściwie zupełnie niezbadany, który może jednak inspirować do poszukiwań i korzystania z setek możliwych kombinacji. I alkoholi i herbat : )

Wstrząsajcie, mieszajcie, miksujcie i próbujcie do woli! W końcu są wakacje : )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *