Herbata nie tylko do picia (cz. 2)

Poznajcie kolejne niezwykłe i zaskakujące sposoby wykorzystania herbaty w waszych domach.

Niezwykłe zastosowania herbaty

To druga odsłona naszego cyklu o herbacianym recyklingu i możliwościach mniej klasycznego wykorzystania herbaty w Waszych domach (nie tylko do przygotowania aromatycznego i pysznego naparu). Okazuje się bowiem, że esencja i liście (również te zużyte) dzięki swoim wszechstronnym właściwościom mogą znaleźć niemal nieograniczone zastosowanie – do sprzątania, zabiegów pielęgnacyjnych czy uprawy roślin. Dziś jednak przygotujemy filiżankę ulubionej herbaty i pozostaniemy w kuchni…

9684448729_7f890c9b6f_z

Czysta i pachnąca kuchnia w stylu eko

O antybakteryjnym i odświeżającym działaniu herbaty pisaliśmy już w poprzedniej części naszego cyklu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby skorzystać z jej naturalnych właściwości również podczas sprzątania kuchni. Tym bardziej, że dzięki temu mamy pewność uniknięcia kontaktu szkodliwych, żrących środków chemicznych z żywnością, naczyniami czy urządzeniami kuchennymi.

Usuwanie nieprzyjemnego zapachu z desek kuchennych
Zielona herbata może okazać się niezastąpiona w czyszczeniu i usuwaniu nieprzyjemnych zapachów z drewnianej deski do krojenia. Po siekaniu składników o wyjątkowo mocnym lub nieprzyjemnym zapachu wystarczy spłukać ją wodą, następnie rozsypać na niej zużyte liście zielonej herbaty i rozetrzeć je po jej powierzchni. Po tym nieskomplikowanym zabiegu wystarczy umyć deskę pod bieżącą wodą.

Usuwanie nieprzyjemnego zapachu z rąk
Podobną metodę warto zastosować, jeśli po przygotowywaniu potraw na naszych dłoniach pozostał intensywny zapach wykorzystanych składników. Należy wówczas przez chwilę rozcierać w palcach zużyte liście zielonej herbaty lub zanurzyć je w wystudzonym naparze.

Czyszczenie i odświeżanie urządzeń kuchennych
Zielona herbata to także nasz sprzymierzeniec w walce z niezbyt czystą lodówką lub kuchenką mikrofalową. Aby pozbyć się bakterii i nieświeżego zapachu, do ich mycia można użyć naparu – wystarczy zanurzyć szmatkę w przestudzonej herbacie i przemyć wnętrze urządzenia. Liście pozostałe po parzeniu można także umieścić w miseczce i wstawić do lodówki – będzie świetnie pochłaniała inne zapachy a lodówka pozostanie świeża i pachnąca na dłużej.

Gotuj z herbatą

Kiedy nasza kuchnia jest już higienicznie czysta i pachnąca możemy zająć się przygotowaniem czegoś pysznego. I wyjątkowo nie myślę tu po prostu o filiżance herbaty…

Marynowanie mięsa
Nawet najtwardszy kawałek mięsa będzie rozpływał się w ustach po marynowaniu w herbacie. Powoduje ona kruszenie mięsa i sprawia, że smakuje ono jeszcze lepiej niż zwykle. Warto więc, żeby obok dobrze znanych ziół i przypraw, herbata stała się nieodzownym składnikiem marynat. Dla najlepszego efektu przed przyrządzeniem warto pozostawić zamarynowane mięso na całą noc w lodówce. I jeszcze ciekawostka – im jaśniejsze jest mięso, tym delikatniejszy rodzaj herbaty powinien być użyty w marynacie. Do drobiu i ryb zaleca się więc herbaty białe, zielone lub Oolong, a do wieprzowiny i wołowiny – czarne. Ale uruchomcie swoją wyobraźnię, eksperymentujcie i próbujcie nowych smaków. Może na przykład w czarnej herbacie o intensywnym korzennym aromacie zamarynujecie mięso, z którego przyrządzicie indyjskie curry lub jakieś danie kuchni arabskiej…

smoked-chickenWędzenie
Liście czarnej herbaty to także podstawa domowej wędzarni. Dzięki niej dobrze znane sery lub mięso może zyskać zupełnie nowy smak i niezwykły aromat. Jeśli nie macie specjalistycznego urządzenia do domowego wędzenia, wystarczy garnek do gotowania na parze.

Witaminowa bomba
Do swoich ulubionych owocowych smoothies lub warzywnych koktajli warto również dodawać odrobinę liści zielonej herbaty. Do blendera, oprócz ulubionych składników wystarczy dorzucić ich szczyptę lub dwie. To prawdziwy zastrzyk energii i antyoksydantów.

Pachnący ryż
Herbata to także świetny sposób do delikatnego aromatyzowania ryżu. Tu szczególnie polecany jest Oolong, Wystarczy dodać niewielką ilość jej liści do gorącej wody, po zaparzeniu usunąć je z wody i ugotować w niej ryż. Dzięki temu staje się on pachnący, o delikatnym i lekkim smaku. Świetnie pasuje do dań w stylu Dalekiego Wschodu.

I coś bardzo na czasie:

Marmurkowe jajka
Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, na Waszym stole muszą pojawić się farbowane, marmurkowe jajka. Wystarczy ugotować jajka na twardo i po ich przestygnięciu potłuc delikatnie ich skorupki na całej powierzchni. Takie jajka należy na przynajmniej kilka godzin zanurzyć w mocnym naparze czarnej lub czerwonej herbaty. Po ich obraniu Waszym oczom ukaże się marmurkowy wzór na powierzchni białka. Efekt gwarantowany 🙂
Dla intensywniejszych doznań smakowych, zgodnie z  tradycją chińską, możecie również jajka w potłuczonych skorupkach wolno gotować przez co najmniej pół godziny w intensywnej zalewie z herbaty z dodatkami, np. sosem sojowym, cukrem, solą, pieprzem, cynamonem i anyżem. Oprócz uzyskania marmurkowego wzoru smaki przenikają do środka jajka i nadają mu zupełnie nowy charakter.

chinese-tea-eggs-630

Jeśli zaś chodzi o przepisy na dania, ciasta, słodycze i napoje, do przygotowania których wykorzystuje się wszystkie rodzaje herbat, ich napar lub liście, to ich ilość jest niemal nieograniczona. Zachęcamy do poszukiwań i dzielenia się z nami Waszymi doświadczeniami i sprawdzonymi kulinarnymi pomysłami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *