Ice tea inne niż wszystkie

Ice tea to nie tylko żelazny zestaw: czarna herbata + popularne owoce. Warto spróbować również innych, nieco mniej typowych, lecz cudownie orzeźwiających i wspaniale pobudzających kubki smakowe.

Letnie orzeźwienie – mrożona herbata

Lato w pełni, upały dają się coraz mocniej we znaki. Jeśli szukacie doskonałego w smaku a jednocześnie łatwego i szybkiego w przygotowaniu oraz skutecznego sposobu na obniżenie temperatury, to domowa mrożona herbata jest wymarzonym rozwiązaniem. Pyszna, zdrowa, z dodatkami dobranymi według własnego uznania, wypełniona kostkami lodu – orzeźwiająca i przynosząca ochłodę. Zwykle do jej przygotowania potrzebujemy kilku prostych składników, które znajdziemy w każdej kuchni oraz odrobiny fantazji. Jej bazą jest oczywiście zaparzona i mocno schłodzona herbata dobrej jakości – najczęściej czarna lub zielona, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać inne jej rodzaje, np. pu erh lub napary, np. rooibosa czy mieszanek ziół. Do tego kilka aromatycznych świeżych dodatków (owoców czy mięty), odrobina słodyczy i gotowe.

Jeśli do tej pory znudziły się Wam tradycyjne cytrynowe lub brzoskwiniowe ice tea lub znaliście je tylko w tym tradycyjnym wydaniu, to dziś mamy dla Was coś zupełnie nowego – niezwykłe ice tea z wyjątkowymi dodatkami. Równie łatwe w przygotowaniu, lecz o wiele bardziej zaskakujące i oryginalne.

 Ice Tea

Ice tea korzenna

Korzenne przyprawy pasują tylko do rozgrzewających zimowych herbat? Nic bardziej mylnego! Cynamon, wanilia czy goździki świetnie sprawdzają się także w orzeźwiającym letnim wydaniu i sprawią dużo przyjemności wielbicielom orientalnych smaków. Do takiej korzennej ice tea doskonale pasuje klasyczna czarna herbata z indyjskim lub cejlońskim rodowodem (np. Assam Dikom TGFOP1 czy Ceylon OP Dimbula Uduwela) lub dodatkowo wzmacniająca smak mieszanka czarnej herbaty i przypraw (np. Indyjski Specjał). Do przygotowanego z niej naparu (zgodnie ze wskazówkami – ok. 4 łyżeczek na 1 litr wody) należy dodać cudownie aromatyczne dodatki – 3-4 przełamane laski cynamonu, ok. 10 goździków, skórkę z połowy cytryny lub pomarańczy oraz pół laski wanilii (w ramach kuchennego recyklingu można wykorzystać wanilię pozbawioną nasionek, użytych wcześniej do ciast czy deserów). Napar można dosłodzić według uznania i jak zwykle dobrze zmrozić. Ice tea można podawać z plasterkiem cytryny i dużą ilością lodu.

Lawenda

Lawendowa Ice tea

Lawenda kojarzy Wam się z babcinym mydłem i odświeżaczami do szafy? Okazuje się, że to także doskonały aromatyczny dodatek przydatny w kuchni. Przypada właśnie najlepszy czas na zbieranie świeżych kwiatów lawendy, o zniewalającym zapachu i pięknym wyglądzie. Nie trzeba jednak jechać po nią do Prowansji, wystarczy kilka świeżych gałązek zdobytych w kwiaciarni lub zerwanych w ogrodzie, żeby urozmaicić smak delikatnej ice tea i nadać jej nowego, niepowtarzalnego smaku. Wystarczy przygotować napar z zielonej herbaty (np. Japan Bancha Arashiyama czy Gunpowder Temple of Heaven) zgodnie z zaleceniami (ok. 4 łyżeczek na litr wody), dodając do naparu również ok. 1,5-2 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy (jeśli korzystacie z lawendy suszonej wystarczy niecała łyżeczka). Po upływie zalecanego czasu należy usunąć liście herbaty z naparu (lawendę można pozostawić na dłużej) i pozostawić do wystygnięcia, a następnie mocno schłodzić w lodówce. Do naparu można dodać cukier, odrobinę miodu lub syropu z agawy. Ice tea należy podawać w wypełnionych kostkami lodu szklankach np. z plasterkiem cytryny. Przepięknie wygląda ozdobiona gałązką świeżej lawendy.

Ice tea

Ogórkowa ice tea

I last but not least – najmniej oczywista i nieco bardziej pracochłonna wersja orzeźwiającej mrożonej herbaty… z ogórkiem! W końcu mamy środek sezonu ogórkowego, kiedy te niepozorne zielone warzywa są najpyszniejsze. Podstawą takiej ice tea jest ponownie zielona naturalna herbata (np. China Sencha). Do przygotowanego i schłodzonego naparu (1 litr) należy dodać dokładnie zmiksowane na gładką masę 2-3 ogórki i garść liści mięty (lub odciśnięty przez gazę sok z tej zmiksowanej masy), a także sok z 1 limonki i trochę miodu do smaku. Ta wersja napoju jest mętna, należy ją dokładnie wymieszać przed rozlaniem do szklanek wypełnionych lodem.  Warto je również ozdobić plasterkami limonki i ogórka oraz listkami mięty. Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *