Naturalna słodycz – Rooibos

Ten południowoafrykański przysmak podbija świat – wystarczy, że raz spróbujecie i nie będziecie mogli przejść obok Rooibosa obojętnie. Głęboka, intensywna czerwień naparu i słodki, orzechowo-miodowy aromat – tego nie da się porównać z niczym innym… Świetny smak oraz brak zawartości kofeiny powodują, że to zdrowy i smaczny napój dla dzieci (które ją uwielbiają) i dorosłych (szczególnie tych, którzy muszą ograniczać ilość kofeiny w codziennej diecie). To jednak nie jedyne zalety Rooibosa – badania potwierdzają wyjątkowe właściwości tego zioła, zwłaszcza dotyczące zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby serca i nowotworowe.

Południowoafrykański czerwonokrzew

Choć nieco mylące mogą okazać się nazwy handlowe – Redbush Tea, Rooibos Tea, African Red Tea a nawet Red Tea – Rooibos nie ma nic wspólnego z herbatą. Pochodzi z uprawianego w Republice Południowej Afryki czerwonokrzewu (niespokrewnionego z Camellia sinensis – krzewem herbacianym), którego liście, przypominające raczej sosnowe igły, po zebraniu są rozdrabniane i pozostawione do sfermentowania i wysuszenia. Dzięki temu procesowi powstają czerwono-brązowe, igiełkowate listki, gotowe do przyrządzenia aromatycznego naparu samodzielnie (np. Rooibos Organic) lub z dodatkami (np. Rooibos Rozgrzewający czy Rooibos Jagodowy Sen). Z liści czerwonokrzewu przygotowywany jest też mniej popularny Rooibos zielony (np. Rooibos Green Organic), który nie ulega procesowi fermentacji – ma też dzięki temu delikatniejszy smak niż jego czerwony odpowiednik.

Rooibos na świecie

Świat po raz pierwszy dowiedział się o Rooibosie, kiedy w 1772 roku szwedzki botanik Carl Thunberg stwierdził, że lokalna ludność z południowego przylądka Afryki przygotowuje napary z występujących tam roślin, w szczególności zaś z liści czerwonokrzewu (w języku afrikaans rooibos). Na początku XX wieku unowocześniono technologię produkcji tej południowoafrykańskiej herbatki. Wkrótce uprawa krzewu rozprzestrzeniła się w całej południowej Afryce, a napar pojawił się na europejskich stołach. Dziś jest szczególnie popularna w Ameryce Południowej, a dzięki unikalnemu smakowi i różnorodności mieszanek zawojowała także rynek USA.

Jak przyrządzić napar idealny?

Niezależnie od wybranego rodzaju, warto właściwie zaparzyć Rooibosa, tak aby cieszyć się jego najlepszym smakiem i aromatem. Zwykle do jego przyrządzenia wystarczy łyżeczkę suszu (na filiżankę) zalać gorącą, lecz nie wrzącą wodą (w temperaturze ok. 95 stopni Celsjusza) i parzyć przez ok. 5 minut. Niektóre rodzaje Rooibos Tea mogą wymagać nieco innej metody przygotowania, warto więc zapoznać się z indywidualnymi wskazówkami znajdującymi się w opisach i na opakowaniach.

Komentarz do “Naturalna słodycz – Rooibos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *