Owocowa ice tea z nektarynkami

Aromatyczne, soczyste nektaryny lub brzoskwinie…. Czy może być coś pyszniejszego? Tak! Nektarynkowa ice tea!

Mrożona owocowa herbata – prosta i pyszna!

Chwila relaksu ze szklanką domowej ice tea, wypełnionej kostkami lodu i owocami to jeden z najwspanialszych momentów w ciągu dnia. Chcemy podzielić się z Wami naszym kolejnym ulubionym przepisem na mrożoną, orzeźwiającą herbatę, idealną na gorące letnie dni.

Choć klasyczne przepisy najczęściej wykorzystują do ice tea brzoskwinie, to my zdecydowaliśmy się skorzystać z jej skromniejszej i mniej docenianej odmiany – nektaryny. Nam nieodłącznie kojarzą się one ze słońcem, latem i wakacjami, o tej porze roku po prostu nie może ich zabraknąć w naszym domu. I jeszcze jedno – to najlepszy wybór dla tych, którym nieco przeszkadza omszała, aksamitna skórka brzoskwini.

IMG_0066

Słońce w szklance

Nektarynkowa ice tea

Składniki:

(na 4 porcje)

Syrop:

  • 2 dojrzałe nektaryny
  • 100 g cukru (aromatyzowanego wanilią)
  • 125 ml wody
  • Cytryna

 

 

IMG_0045

Przygotowanie mrożonej herbaty nie zajmuje wiele czasu. Dłuższym procesem jest jednak chłodzenie herbaty i syropu – warto więc przygotować je odpowiednio wcześniej.

Herbatę należy zaparzyć według zaleceń. Warto wybrać gatunek czarnej herbaty o intensywnym smaku i aromacie, który nie zostanie przytłoczony aromatem owoców. My tym razem skorzystaliśmy z cejlońskiej Dimbula Uduwela, ale doskonale sprawdza się klasyczny Earl Grey czy Assam Hattialli TGFOP FF. Napar powinien zostać dobrze schłodzony.

W tym samym czasie należy przygotować owocowy syrop – wystarczy w niewielkim rondelku umieścić pokrojone nektaryny, dodać wodę i cukier oraz trochę startej skórki z cytryny i jej soku, aby zrównoważyć słodki smak. Syrop powinien gotować się kilka minut, w czasie których trzeba go często mieszać, aby się nie przypalił. Warto również lekko rozgnieść umieszczone w nim owoce, aby oddały do syropu jak najwięcej smaku. Gotowy syrop (wraz z nektarynami) należy pozostawić go do ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sitko.

Do schłodzonej herbaty wystarczy dodać odpowiednią ilość syropu, uważając żeby nie przesadzić z jego ilością – jest naprawdę słodki. Do herbaty, według uznania, można dodać jeszcze trochę soku z cytryny. I pyszna domowa owocowa ice tea gotowa!

Podajemy go zwykle w szklankach wypełnionych kostkami lodu i kawałkami nektaryn.

U nas znika w mgnieniu oka : )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *