Smakołyki do herbaty – Magdalenki

Rozpoczynamy nasz nowy cykl o smakołykach do herbaty, doskonale komponujących się z jej głębokim smakiem. Dziś Magdalenki – francuskie ciasteczka w kształcie muszelek.

Madeleines – francuskie magdalenki z polskim akcentem

Jednym z klasycznych smakołyków podawanych do herbaty są francuskie ciasteczka w kształcie muszelek o uroczej nazwie madeleines, czyli magdalenki. Ich światowym centrum jest miasto Commercy w Lotaryngii, lecz ich sława i popularność już dawno przekroczyła granice Francji. Magdalenki to dziś jeden z najpopularniejszych dodatków do czarnej herbaty lub kawy, podawany w kawiarniach i cukierniach na całym świecie.

Smakołyki do herbaty - Magdalenki

Fot. flickr.com/Karen Booth/ CC

Fachowe źródła podają kilka wersji powstania tych pysznych ciasteczek. Popularna jest między innymi ta, która autorstwo magdalenek przypisuje Madeleine Paulmier – mistrzyni cukiernictwa z XIX wieku, której imię miało zostać dzięki ciasteczkom zapamiętane na wieki.

Jednak nawet w przypadku tego arcyfrancuskiego wypieku wielu historyków dopatruje się polskich akcentów. Ponoć to jednak na XVIII-wiecznym francuskim dworze byłego króla Polski i księcia Lotaryngii w jednej osobie – Stanisława Leszczyńskiego – młoda pomoc kuchenna o imieniu Madeleine przygotowała te urocze ciastka na jedno z wydawanych tam przyjęć. Wypieki tak zachwyciły władcę i jego gości, że nazwano je imieniem ich autorki. Od tego czasu popularyzowane były przede wszystkim przez córkę króla – Marię Leszczyńską i jej męża, króla Ludwika XV. A czy może być lepsza reklama niż podawanie magdalenek na królewskim dworze w Wersalu?

Jeszcze bardziej barwna wersja tej historii mówi o tym, że król Stanisław Leszczyński – wielki smakosz i znawca wypieków – sam nauczył ową kucharkę piec te wyjątkowe ciasteczka.

Autorstwo magdalenek przypisywane jest także nadwornemu kucharzowi księcia de Talleyrand – Jean’owi Avice, który ponoć miał nadać im nietypowy kształt przez wykorzystanie do ich pieczenia foremek do galarety.

Sława magdalenek wybuchła z jeszcze większą siłą na początku XX wieku. Rozkosze podniebienia związane z kosztowaniem magdalenek opisał wówczas Marcel Proust w dziele – ikonie „W poszukiwaniu straconego czasu”, a dokładnie w jego pierwszym tomie „W stronę Swanna”. Dla jego bohatera smak magdalenki zanurzonej w herbacie to bodziec, dzięki któremu przywołuje wspomnienia z czasów dzieciństwa.

Ciasteczka w kształcie muszelek

Magdalenek nie sposób pomylić z jakimikolwiek innymi wypiekami. To niewielkie biszkoptowe ciasteczka o charakterystycznym kształcie muszelek. Te smakołyki do herbaty są lekkie i puszyste, o gładkiej strukturze. Na zewnątrz powinny mieć złoty kolor i być lekko przypieczone, środek natomiast powinien pozostawać delikatny i miękki. Mają bogaty maślany smak, bardzo często aromatyzowany odświeżającą skórką i sokiem z cytryny.

Smakołyki do herbaty - Magdalenki

Fot. flickr.com/Karen Booth/ CC

Do przygotowania tych wyjątkowych smakołyków do herbaty potrzebne są naprawdę proste składniki, które każdy znajdzie w swojej kuchni.

Smakołyki do herbaty – Magdalenki

Magdalenki (ok. 25-30 sztuk)

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • otarta skórka z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • szczypta soli

 

W misce należy ubić jajka z cukrem, następnie stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia i sól oraz przestudzone masło, sok i skórkę z cytryny, aż do uzyskania jednolitej masy. Po wymieszaniu ciasto powinno odpocząć co najmniej kilkanaście minut, ale aby dobrze wyrosło, warto pozostawić je w spokoju przynajmniej przez godzinę.

Foremki do magdalenek należy wysmarować masłem i wypełnić ciastem do ok. ¾ ich objętości. Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 10 minut. Magdalenki powinny wyrosnąć i być rumiane na brzegach.

Po kilku minutach od wyciągnięcia foremek z piekarnika ciasteczka mogą zostać z nich wyjęte i pozostawione do wystygnięcia. I gotowe  🙂

 

Mniej restrykcyjne przepisy zachęcają do dodania do ciasta zmielonych orzechów lub migdałów, wody z kwiatów pomarańczy, kakao, zanurzenia ich w roztopionej czekoladzie czy posypania cukrem pudrem. Każda wersja będzie doskonała z filiżanką ulubionej czarnej herbaty. Palce lizać!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *