Tajemnicze oznaczenia herbat

Proces produkcji herbaty kończy jej klasyfikacja. Określenie jej jakości, pochodzenia czy wielkości liści zostaje zawarte w kilku literach towarzyszących jej nazwie. Warto poznać oznaczenia herbat.

Herbaciany szyfr

Zastanawialiście się kiedyś co oznaczają litery TGFOP, OP albo co gorsza SFTGFOP1 FF towarzyszące nazwom herbaty? Tak, my też kiedyś głowiliśmy się nad rozszyfrowaniem tych tajemniczych oznaczeń jak Champollion nad odczytaniem hieroglifów. Wystarczy jednak mała ściągawka i odrobina wiedzy, a napisy na opakowaniach herbat staną się jasne i ułatwią wybór podczas zakupów.

System klasyfikacji za pomocą oznaczeń literowych jest w dość powszechnym użyciu. Dotyczy on jednak co do zasady herbat czarnych (nie są nią objęte herbaty zielone, białe czy oolong), choć również nie do wszystkich jej rodzajów. System ten, poza kilkoma wyjątkami, nie jest bowiem wykorzystywany w Chinach. Są więc w ten sposób klasyfikowane czarne herbaty z innych regionów świata – Indii, Sri Lanki, państw Afryki, Jawy, Sumatry.

Oznaczenia herbat
SFTGFOP1 FF

Herbaty od A do Z

Rozszyfrujmy najpierw znaczenie podstawowych liter wykorzystywanych w oznaczeniach herbat. I tak:

T (Tippy) – herbata zawierająca najmłodsze listki i pączki z wierzchołka drzewa herbacianego

F (Flowery) – herbata zawierająca duże młode listki z odpowiednią ilością pączków, zwykle z drugiego lub trzeciego zbioru

GF (Golden Flowery) – herbata zawierająca młodziutkie listki lub pączki zbierane na początku sezonu, zwykle o jaśniejszym, złocistym kolorze

F (Finest) – herbata o wysokiej jakości

SF (Special Finest) – herbata o najwyższej jakości

OP (Orange Pekoe) – długie liście herbaty (ze szczytu drzewa herbacianego przed jego wierzchołkiem – pączkiem i dwoma najmłodszymi listkami)

P (Pekoe) – liście krótsze i grubsze niż OP (Orange Pekoe)

PS (Pekoe Souchong) – liście krótsze i grubsze niż P (Pekoe)

S (Souchong) – najgrubsze liście herbaciane

B (Broken) – łamane liście

F (Fannings) – małe części liści, drobniejsze niż B (Broken)

D (Dust) – pył herbaciany

1 – herbata najwyższej jakości

 

Oprócz tego, oznaczenia mogą dać nam wskazówkę dotyczącą zbioru, z którego pochodzi herbata. I tak wyróżniamy:

FF – First Flush – pierwszy zbiór po nieaktywnych miesiącach zimowych, odbywający się od połowy marca do połowy kwietnia. Listki są delikatne i jasnozielone.

Inbetween – zbiór pośredni, odbywający się od połowy kwietnia do maja.

SF – Second Flush – zbiór wiosenny, odbywający się od połowy maja do końca czerwca (w przypadku herbaty Assam do końca września). Listki mają intensywniejszy kolor i są ciemniejsze.

oraz rzadziej spotykane:

MF – Monsoon Flush – zbiór letni. Rozpoczyna się wraz z nadejściem deszczowej pory monsunowej.

AF – Autumnal Flush – zbiór jesienny. Ostatni zbiór w roku. Listki są mocno dojrzałe, mają ciemny kolor.

 

Klasyfikacja i oznaczenia herbat

Decydujące znaczenie dla klasyfikacji czarnych herbat ma wielkość liści. Z tego względu podzielono je na cztery główne klasy:

  1. Herbaty o całych, niełamanych liściach (Leaf Tea) – stanowią zaledwie ok. 2% światowej produkcji. Są to najbardziej ekskluzywne rodzaje herbat o najwyższej jakości, powstające najczęściej w wyniku ręcznego zbierania i sortowania liści, które podczas produkcji nie zostały połamane lub porozdzierane. Wśród nich można znaleźć m. in.:
  • OP (Orange Pekoe) – herbata z długich liści, nie zawiera pączków
  • FOP (Flowery Orange Pekoe) – herbata zawierająca długie liście z niewielką ilością wierzchołków (najmłodszych listków i pączków), zwykle z drugiego zbioru
  • GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe) – herbata zawierająca długie liście z większą niż w FOP ilością najmłodszych, złocistych listków i pączków
  • TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – herbata o największej ilości najmłodszych, złotych listków i pączków
  • FTGFOP (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – wysokiej jakości herbata z największą ilością najmłodszych, złotych listków i pączków
  • SFTGFOP (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – najwyższej jakości herbata z największą ilością najmłodszych, złotych listków i pączków
  • PS (Pekoe Souchong) – herbata zawierająca krótsze i grubsze liście, nie zawiera pączków

 

FOP

 

  1. Herbaty łamane (cięte) – ich liście są łamane lub cięte na krótsze części, co najczęściej jest efektem uszkodzeń liści podczas procesu produkcyjnego. Są produkowane nowoczesną metodą CTC (Crush-Tear-Curl) przy użyciu mechanicznych narzędzi.
  • BP (Broken Pekoe) – herbata zawierająca łamane krótsze i grubsze liście
  • BOP (Broken Orange Pekoe) – herbata zawierająca łamane długie liście, nie zawiera pączków
  • FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe) – herbata zawierająca łamane długie liście z niewielką ilością wierzchołków (najmłodszych listków i pączków)
  • GFBOP (Golden Flowery Broken Orange Pekoe) – herbata zawierająca łamane długie liście najwyższego gatunku z większą niż w FBOP ilością najmłodszych, złocistych listków i pączków
  • GBOP (Golden Broken Orange Pekoe) – herbata zawierająca łamane długie liście drugiego gatunku z większą niż w FBOP ilością najmłodszych, złocistych listków i pączków
  • TGBOP (Tippy Golden Broken Orange Pekoe) – herbata zawierająca łamane długie liście i największa ilość najmłodszych, złotych listków i pączków
  • TGFBOP (Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe) – wysokiej jakości herbata zawierająca łamane długie liście i największa ilość najmłodszych, złotych listków i pączków
  • BS (Broken Souchong) – herbata zawierająca łamane najgrubsze liście
  • BPS (Broken Pekoe Souchong) – herbata zawierająca łamane krótkie i grube liście

 

  1. Drobne herbaty łamane – to drobne kawałki, pokruszone liście herbaty (ok. 1-2 mm), najczęściej wykorzystywane do produkcji herbat w torebkach (lepszej jakości herbaty ekspresowe).
  • PF (Pekoe Fannings) – okruchy grubszych liści herbacianych
  • OF (Orange Fannings) – okruchy z dłuższych liści herbaty
  • BPF (Broken Pekoe Fannings) – gorszej jakości okruchy z łamanych grubszych liści
  • BOPF (Broken Orange Pekoe Fannings) – gorszej jakości okruchy z łamanych dłuższych liści
  • FOF (Flowery Orange Fannings) – okruchy z młodszych listków i pączków, zwykle z drugiego zbioru
  • GFOF (Golden Flowery Orange Fannings) – okruchy z najmłodszych złocistych listków i pączków wysokiej jakości

 

  1. Pył herbaciany – najniższej jakości, najdrobniejsze cząstki liści herbacianych. Drobny proszek jest pozostałością po produkcji herbaty wyższych klas (najgorszy rodzaj „surowca” używany do produkcji herbaty ekspresowej). To np.:
  • GD (Golden Dust) – pył z najmłodszych listków i pączków herbaty
  • OD (Orthodox Dust) – pył z tradycyjnie, ręcznie produkowanej herbaty
  • OPD (Orange Pekoe Dust) – pył z długich liści herbaty
  • BOPD (Broken Orange Pekoe Dust) – pył z łamanych długich liści herbaty
  • BOPFD (Broken Orange Pekoe Fine Dust) – pył z wysokiej jakości łamanych długich liści herbaty

 

A inne informacje?

Oprócz informacji o wielkości liści oraz części drzewa herbacianego, z którego pochodzą, oznaczenia herbat pozwalają dowiedzieć się o nich czegoś więcej. To przede wszystkim ważna wskazówka dotycząca ilości kofeiny, jaką zawierają poszczególne rodzaje herbat. Wynika to z prostej zasady – w pączkach i najmłodszych listkach znajduje się o wiele większa ilość kofeiny niż w dojrzałych, większych liściach.

Informacje o wykorzystanych do produkcji herbaty listkach to także podpowiedź dotycząca sposobu parzenia herbaty. W specjalistycznych sklepach spotkacie się przede wszystkim z oznaczeniami z pierwszej klasy herbat. Są to najlepsze susze o całych liściach, do których produkcji  i dystrybucji podchodzi się bardzo starannie. Te listki potrzebują dłuższego parzenia i czasu na rozwinięcie, aby wydobyć z nich aromat i smak, za który tak kochamy herbaty sypane. Błyskawicznie parzą się natomiast drobne, mocno pokruszone listki.

 

I na koniec coś na rozruszanie szarych komórek: co można wywnioskować z oznaczeń o herbacie Assam Hattialli TGFOP FF, Ceylon OP Dimbula Uduwela i Darjeeling Noble SFTGFOP1 FF?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *