Zaskakujące babeczki z herbatą

Dziś propozycja dla herbacianych ekstremistów. Takich, którym nie wystarcza już samotna filiżanka dobrej herbaty i którzy nie boją się eksperymentów w kuchni. Przygotujcie się na prawdziwe uderzenie: podwójnie herbaciane babeczki.

Herbaciane wypieki – babeczki z herbatą

Te niezwykłe babeczki przyrządzamy aż z dwóch gatunków herbat – oolonga i czarnej. Co ciekawe, do ciasta wykorzystuje się nie tylko napar lekko aromatyzujący wypieki, ale całe liście po ich zaparzeniu, więc smak herbaty jest naprawdę intensywny. Ukoronowaniem babeczek jest zaś nietypowy mleczno-herbaciany lukier, który z pewnością zasmakuje wszystkim, którzy pijają herbatę na sposób anglosaski – z mlekiem i cukrem…

To doskonała propozycja dla lubiących nietypowe słodkości. Warto zresztą traktować poniższy przepis jako wyjściowa propozycja i spróbować upiec babeczki ze swoją ulubioną herbatą.

Zaczynamy!

DSC05766

Podwójnie herbaciane babeczki

Składniki:

Ciasto

  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka herbaty Oolong (np. Formosa Oolong)
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Kilka zmielonych goździków
  • 3 jajka
  • 210 g cukru
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 0,5 laski wanilii
  • 190 ml maślanki

Lukier

DSC05755

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta na babeczki. Do gotującego się mleka dodajemy herbatę Oolong i na minimalnym płomieniu podgrzewamy je przez ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.

W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz zmielone goździki, a wystudzone mleko z liśćmi Oolonga dokładnie miksujemy.

Do większej miski wlewamy olej, dodajemy 3 jajka, cukier oraz ziarenka z połowy laski wanilii. Miksujemy je aż do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy zmiksowane mleko z herbatą Oolong oraz maślankę i mieszamy żeby składniki dobrze się połączyły. Dodajemy partiami mąkę z dodatkami, dokładnie mieszając.

Jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany przelewamy do wyłożonej papilotkami foremki na babeczki. Pieczemy je ok. 16 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu babeczki należy wyjąć z foremki i pozostawić do wystygnięcia.

DSC05757

Przygotowujemy mleczno-herbacianą glazurę: do gorącego mleka dosypujemy czarną herbatę oraz dodajemy ziarenka z połowy laski wanilii. Pozostawiamy je w mleku przez ok. godzinę, aby nabrało mocnego, herbacianego smaku oraz wystygło. Po tym czasie przelewamy płyn przez sitko i łączymy go z cukrem pudrem, aż powstanie jednolity, lśniący lukier. Jeśli wyjdzie on zbyt rzadki, należy dodać cukier puder, a jeśli zbyt gęsty – odrobinę mleka.

Gotowym mlecznym lukrem polewamy wystudzone babeczki. I gotowe!

 

Z tej ilości składników powstaje 16-17 babeczek, więc jest to całkiem solidna porcja słodkości dla łakomczuchów. Nie ukrywamy, że nam najlepiej smakują z filiżanką świeżo zaparzonej, gorącej herbatki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *